Tukholman eteläpuolella kilpailtiin maailman toiseksi suurin suunnistusviesti – Tampereen Pyrintö on maailman paras suunnistusseura

Tampereen Pyrintö juhlii 25mannan voittoa. Kuva: Mikko Eskola

Tampereen Pyrintö juhlii 25mannan voittoa. Kuva: Mikko Eskola

Tampereen Pyrintö voitti Jukolan viestin jälkeen maailman toiseksi suurimman suunnistusviestin 25mannakavlenin parikymmentä kilometriä Tukholman eteläpuolella Botkyrkassa lauantaina.

Viestissä sanotaan ratkaistavan maailman parhaan suunnistusseuran titteli, sillä 25-henkisessä joukkueessa tarvitaan osuusrajoitusten vuoksi kovien miesten ja naisten lisäksi myös ikämiehiä, -naisia ja junioreita.

Viileässä syyssäässä käydyn ja sadekuurojen sävyttämän viestin alku starttasi tasaisissa merkeissä, mutta väliosuuksilla parhaat seurat alkoivat erottautua muista. Viestin voitto ratkaistiin vasta ankkuriosuudella. Viimeistä edellistä osuutta veivät miehet, jonka päätteeksi Tampereen Pyrinnön Johan Runesson ja IFK Göteborgin Eskil Kinneberg lähettivät ankkurit matkaan lähes samaan aikaan.

Tänä vuonna oli naisten vuoro ratkaista viestin voitto ja tästä voitosta kamppailivat Pyrinnön Venla Harju ja IFK Göteborgin Sara Hagström. Ratkaisu syntyi pari kilometriä ennen maalia, kun Harju löysi rinnerastin Hagströmin jäädessä katsomaan karttaa avokalliolle.

- Seuraavilla rastiväleillä kiristin tahtia. Kun löysin rastit suoraan, arvasin tulevani kärjessä maaliin, kertoi Harju ratkaisuhetkistä.

Lopulta Harju sai tulla rauhassa maaliin yhdessä joukkueensa kanssa reilun puolentoista minuutin erolla IFK Göteborgiin.

25mannaTP

 Voitto lähtee oravapolulta

Tampereen Pyrinnön joukkuevalinnasta ja juoksujärjestyksestä vastasivat pitkän linjan suunnistusmies Mikko Eskola ja jalkaoperaatiosta toipuva Suomen kärkisuunnistaja Severi Kymäläinen. Viestivoiton suunnittelu alkoi jo elokuussa.

25mannassa osa suunnistajista kiertää ratansa samaan aikaan rinnakkain ja tämä mahdollistaa erilaisten taktiikoiden luomisen. Pyrinnöllä oli kaksi vaihtoehtoa: joko tasainen suorittaminen kärjessä koko viestin ajan tai hyökkääminen kärkeen rinnakkaisosuuksien lopussa. Lopulta voittavaksi taktiikaksi valikoitui pysyminen kärjessä koko viestin ajan.

Mutta taktiikka ei auta, jos joukkueessa ei ole vahvoja suunnistajia joka osuudelle. Mikä tekee Tampereen Pyrinnöstä maailman parhaan suunnistusseuran?

- Kaikki lähtee laadukkaasta ja hyvin organisoidusta oravapolkukoulusta, kertoi Mikko Eskola seuran junioritoiminnasta.

Moneen muuhun huippuseuraan nähden Tampereen Pyrinnön aikuisten edustusryhmässäkin on huomattavan suuri osa oman oravapolkukoulun kasvatteja. Eskolan mukaan suunnistusosaaminen siirtyy seurassa sukupolvelta toiselle, sillä moni seuran 1990-luvun tähdistä on toiminut lasten suunistuskoulun ohjaajina.

25mannaTPpotretti

Pyrintö on juossut vuosien ajan kärjessä Venlojen viestissä, Jukolassa ja Tiomilan lisäksi myös nuorten ja varttuneimpien viesteissä.

- Meillä on voittamisen kulttuuri. Kaikki joukkueessa nuoresta veteraaniin tietävät, miten kärjessä suunnistetaan, Eskola paljasti.

Joukkue teki melko virheettömän suorituksen. Suurin yksittäinen virhe 25 hengen joukkueessa oli kaksi minuuttia.

- Tämä viesti sallii virheitäkin, mutta ei väärässä paikassa. Tavoitteemme oli voitto, vaikkei siitä puhuttu kuin joukkueen valitsijoiden kesken, Eskola jatkoi.

Erityisesti Eskola halusi nostaa esiin vasta 14-vuotiaan Ilona Tikkakosken, joka tuli neljänneltä osuudelta vaihtoon kärkisijoilla kolmatta vuotta peräkkäin. Edellisen kerran Pyrintö voitti viestin vuonna 2011.

IFK Göteborgin takana kolmoseksi suunnisti Södertälje Nykvarn Orientering.

Toiseksi paras suomalaisseura oli kuudenneksi suunnistanut Hiidenkiertäjät. Kymmenen joukkoon suunnisti myös seitsemänneksi tullut MS Parma.

Myös Paimion Rastilla oli ennakkoon kova joukkue jalkeilla, mutta seuran suoritus hylättiin alkuosuuksilla. Viime vuoden voittajan Halden SK:n suoritus yski jo alussa, kun aloitusosuuden juoksija hukkasi leimasinkorttinsa metsään. Aloittaja löysi korttinsa viiden minuutin etsimisen jälkeen, mutta ennakkosuosikkeihin lukeutunut joukkue ei saanut enää kärkeä kiinni.

Kaikkiaan 25mannakavleniin starttasi 374 joukkuetta ja yli 900 suunnistajaa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri