Kuikka teki kotimaista kävelyhistoriaa, Ojalan tekniikka petti

Aleksi Ojala. Kuva: Jarno Maimonen

Aleksi Ojala. Kuva: Jarno Maimonen

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Tiia Kuikasta tuli Kiinan Taicangissa kävelyn MM-joukkuekilpailussa ensimmäinen suomalaisnainen, joka on kilpaillut 50 kilometrillä arvokisoissa.

Kuikka sijoittui 18:nneksi SE-ajalla 4.32.43 ja oli yhdeksänneksi paras eurooppalainen. Aleksi Ojalan taival miesten 50 kilometrillä jäi kesken hylkäyksen takia.

Kuikan tavoite Kiinassa oli rikkoa elokuisten EM-kisojen tulosraja 4.40.00, joka meni kirkkaasti. Hän käveli pikkuhiljaa kiihtyvää vauhtia 33-35 kilometriin. Lopussa vauhti aavistuksen hiipui.

- Se oli odotettua vaikeampaa. Vatsan kanssa oli ongelmia ja suurimmat ongelmat heti ensimmäisellä 15 kilometrillä. Sen aikana tuli pari vessareissua, Kuikka kertaili Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

- 15-30 kilometrin väli oli hyvä pätkä, mutta lopussa se vissiin vähän kostautui, kun oli alkumatkasta tyhjentänyt itsensä niin hyvin. Ei ollut sitä energiaa, jota olisi voinut olla.

Vaikka Kuikan vauhti lopussa hyytyi, siinä oli varaa EM-rajan rikkomista ajatellen.

- Olen todella iloinen, että EM-raja meni. Siitä oli aikamoinen stressi ennen kilpailua. Jännitti eilen niin, että olin ihan hermoraunio.

Kuikka uskoo, että seuraavan kerran 50 kilometrin kisaa ei tarvitse jännittää samalla tapaa.

- Nyt tietää mitä se on, jää turha vouhotus pois.

Naisten kilpailun voitti Kiinan Liang Rui maailmanennätysajalla 4.04.36. Edellinen ME oli Portugalin Ines Henriquesin Lontoon MM-kisoissa viime kesänä kävelemä 4.05.56.

Ojala: Vauhti tuntui helpolta

Aleksi Ojala ehti kävellä miesten 50 kilometrillä reilut 15 kilometriä, kunnes tuomarit laputtivat hänet radalta. Kilpailun voitti Japanin Hiroki Arai ajalla 3.44.25

- Aikamoinen pettymys. Tuntuma oli todella hyvä ja vauhti tuntui helpolta, mutta tuomareita on pakko uskoa. Nyt vaan takaisin sorvin ääreen ja pannaan tekniikka kuntoon, Ojala sanoi.

- Pikaisen siinä ponnistus lähti ylös. Treeneissä on ollut vähän sitä samaa vikaa, Suomen joukkkueenjohtajana kilpailua seurannut Jani Lehtinen analysoi.

Vaikka pettymys kirpaisi, Ojala näki, että elokuisia Berliinin EM-kisoja ajatellen ei ole syytä huoleen. Ojala on jo valittu kisoihin.

- Viime vuonna oli vähän samanlainen tilanne. Euroopan cupissa Podebradyssä tuli keväällä hylkäys, mutta mitä sitten tapahtuikaan Lontoon MM-kisoissa. Uskon, että tekniikka saadaan kuntoon, kun se on tehty kerran aikaisemminkin, Ojala sanoi.

Lontoon MM-kisoissa viime kesänä Ojala käveli 14:nneksi ajalla 3.47.20.

Taicang, Kiina:

Kilpakävelyn MM-joukkuekilpailu:

Miehet, 50 km: 1) Hiroki Arai Japani 3.44.25, 2) Hayato Katsuki Japani 3.44.31, 3) Satoshi Maruo Japani 3.44.52. Aleksi Ojala disk.

Naiset, 50 km: 1) Rui Liang Kiina 4.04.36 (ME), 2) Hang Yin Kiina 4.09.09, 3) Claire Tallent Australia 4.09.33,....18) Tiia Kuikka Suomi 4.32.43 (SE).

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama