550x90

#RoadtoTampere2018: Astrid Snäll saa vastapainoa kestävyysjuoksuun triathlonista

Kuva: Deca Text&Bild

Kuva: Deca Text&Bild

Juoksu on jalkavaivoista talvella kärsineen estejuoksijan päälaji.

Forssan Salaman Astrid Snäll on yhä maltillinen kesästä puhuessaan, vaikka jalkavaivojen sävyttämän talven jälkeen hän onkin päässyt jo kelpo vauhtiin myös radalla. Hän juoksi jo kauden ensimmäisessä estekisassaan kolmen sekunnin päähän ennätyksestään, ja aika 10.19,72 alittaa nuorten MM-rajan komeasti.

Viikonloppuna triathlonin SM-sprinttimatkan 19-vuotiaiden SM-kultaa ottanut ja kaikkien naisten joukossa toiseksi parasta vauhtia pitänyt Snäll kertoo ajatuksistaan SUL:n #ROADTOTAMPERE2018- juttusarjassa, jossa haastatellaan alle 20-vuotiaiden MM-kisojen suomalaisia enestyjäehdokkaita.

– Nähtävästi ihan hyvin kulkee, kun helpolla ja rennolla juoksulla meni viime kauden ennätyksen pintaan. Kun en päässyt edes hallikaudella juoksemaan, olin jo melkein heittänyt kaikki kesän tavoitteet roskiin. Luottavaisin mielin olen kesästä, Snäll sanoo.

Hän aloitti juoksuharjoittelun vasta kolme viikkoa ennen SM-maastoja. Akillesvaivat ovat nyt pysyneet poissa, mutta talvi oli rankka.

– Erittäin vaikeaa oli. En pystynyt aina tekemään edes korvaavia, kun jalka oli kipeä. Vaikka en rasittanut jalkaa, ei se parantunut. Kävin kaikenlaisissa hoidoissa, eikä tilanne silti edennyt. Se oli aika raastavaa aikaa. Rakkaus treenaamiseen ja halu takaisin kilpakentille auttoivat, Snäll muistelee.

"Olen tyytyväinen, että olen arvokisoissa tehnyt aina ennätykseni"

Triathlonissa hän on kilpaillut myös alkukaudella tuloksellisesti, ilman sen suurempaa panostusta.

– Juoksu on pääjuttu, triathlon tulee tässä sivussa. Menen ensi viikolla Hollantiin Euroopan junioricupin kisaan, EM-kisat ovat Virossa Tamperetta seuraavalla viikolla. Triathlonin maailma on aika erilainen ja hyvää vastapainoa. Kun en pystynyt juoksemaan, pystyin kuitenkin uiden ja pyöräillen tekemään korvaavaa harjoittelua, myös kehittäviä treenejä. Haluan kuitenkin ennemmin juoksussa huipulle, Snäll sanoo.

SnallAstrid2DecaKuva: Deca Text&Bild

Mikä on urheilijana vahvuutesi?

– Valmentajat sanovat, että minulla on kova kilpailupää. Sen voin ehkä allekirjoittaa itsekin. Urheilussa olen oppinut myös yleisesti elämäntaitoja: järjestelmällisyyttä, aikatauluissa pysymistä, matkustamista ja kieliä sekä kohtaamaan vastoinkäymisiä. Oppii käsittelemään huonoja aikoja.

Estejuoksijanakin hän on jo ehtinyt osoittaa olevansa isojen kisojen nainen. Siitä kertoo, että oma ennätys koheni viime vuonna ensin EM-Grossetossa 10.21,65:een, sen jälkeen PM-kisoissa 10.21,07:ään ja lopulta Ruotsi-ottelussa tällä hetkellä voimassa olevaan 10.16,66:een.

– Olen tyytyväinen, että olen arvokisoissa tehnyt aina ennätykseni. Aiemmat arvokisat ovat olleet tosi kivoja reissuja. On jäänyt hyvä fiilis, että haluaa sitä kisaamista lisää, vielä korkeammalla ja isommissa kisoissa. Tampereen kisat tulevat varmasti olemaan tosi hieno tapahtuma. Ratinassa tulee varmasti olemaan hyvä tunnelma ja paljon yleisöä. Odotan innolla!

Hän on toistaiseksi parhaimmillaan estejuoksijana, muttei halua rajoittaa matkavalikoimaansa pelkästään siihen. Monipuolinen matkavalikoima on hyväksi myös esteisiin. Snäll kilpailee lauantaina Motonet GP:ssä Kuortaneella 1500 metrillä ja sunnuntaina todennäköisesti Saarijärvellä 3000 metrillä.

– Ennätyksiä tai ennätysten pintaan toivon. Hyviä aikoja, Snäll sanoo.

Hän ei tiedä, kilpaileeko juhannusviikonlopun ja Hollannin triathlonin jälkeen vielä jonkun juoksumatkan ennen nuorten MM-kilpailuja.

Alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut käydään Tampereella 10.-15. heinäkuuta.

Yleisurheilu.fi

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri