Triac Carbon Skate 550x90

Tavoitteena vähentää yleisön kännäystä: Holmenkollenin 50 kilometrin lähtöaikaa siirretään neljä tuntia aiemmaksi

Miesten 50 kilometriä keräsi maaliskuussa valtavan määrän yleisöä Holmenkollenille. Kuva: NordicFocus

Miesten 50 kilometriä keräsi maaliskuussa valtavan määrän yleisöä Holmenkollenille. Kuva: NordicFocus

Maastohiihdon maailmancupin kalenteri hyväksyttiin Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kongressissa Kreikassa. Päivämäärien osalta lyötiin myös lukkoon tarkempia kellonaikoja.

Perinteinen maaliskuinen hiihtojuhla Holmenkollenin 50 ja 30 kilometriä on lauantain miesten kilpailun osalta alkanut iltapäivästä. Viime maaliskuussa miehet starttasivat liikkeelle kello 14.30 paikallista aikaa. Nyt järjestäjät ovat päättäneet, että lähtölaukaus kajahtaa jo kello 10.00 paikallista aikaa.

Holmenkollenin osakilpailun järjestäjäorganisaatio tiedotti, että päätös lähtöajan aikaistamisesta tehtiin jo edellisen kisaviikonlopun aikana. Aikaisemman lähtöajan tavoitteena on hillitä kisayleisön holtitonta alkoholinkäyttöä. Maaliskuussa sadat ihmiset saivat eriasteisia vammoja ja pelastusviranomaiset olivat hetken täystyöllistettyjä, kun Holmenkollenin laduilla urheilijoita kannustaneet ihmiset töppäilivät sekä ladun varrella että palatessaan kotiin. Viranomaisten mukaan suurin osa loukkaantumisista johtui siitä, että ihmiset olivat käyttäneet liikaa alkoholia.

- Tässä on kyse kansanjuhlan järjestämisestä parhaalla mahdollisella tavalla ja meille on tärkeää saada erityisesti viidenkympin lähtö aikaisemmaksi. Haluamme, että mahdollisimman moni olisi paikalla Holmenkollenilla, mutta meidän on löydettävä hyvä tasapaino, kertoo Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Röste uutistoimisto NTB:n mukaan.

Tasapainolla ilmeisesti tarkoitetaan sitä, että aiempi lähtöaika saattaa tuoda Holmenkollenin laduille aiempaa vähemmän yleisöä. Samalla järjestäjät kuitenkin toivovat, ettei pääosin norjalaisista koostuva yleisö olisi aamupäivästä yhtä innokkas käyttämään erilaisia aivoihin ja keskushermostoon vaikuttavia juomia.

Holmenkollenin 50 kilometriä hiihdetään lauantaina 9.3.2019. Naisten 30 kilometriä käydään päivää myöhemmin sunnuntaina.

-Juho-Veikko Hytönen

Maastohiihdon maailmancupin ohjelma 2018/2019

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama