Triac Carbon Skate 550x90

Jenkkihiihtäjän rohkea yritys: harjoitusmäärät vuodessa 678 tunnista 1000 tuntiin. Tulos: ulos maajoukkueesta

Noah Hoffman Tour de Skillä 2017. Kuva: NordicFocus

Noah Hoffman Tour de Skillä 2017. Kuva: NordicFocus

Kaikki meni hyvin syksyyn asti. Maajoukkuepaikkaan olisi tarvittu yhtä pykälää parempi sija maailmancupissa.

Hiihtomanageripelistäkin tutuksi tullut Noah Hoffman on kuulunut kuluvalla vuosikymmenellä Yhdysvaltain kärkihiihtäjiin. Vuoden 2012 alle 23-vuotiaiden MM-hopeamitalisti on nähty myös muutaman kerran maailmancupin osakilpailuissa kymmenen kärjessä, mutta terävin kärki on saavuttamatta.

Hoffman onnistui kaudella 2015/2016 hiihtämään kahdeksan kertaa 25 parhaan joukkoon maailmancupissa, mutta aikaisempina vuosina pudonnut harjoitusmäärä arvelutti. Hän kirjoitti kesäkuussa 2016 blogissaan, että tavoitteena on harjoitella 1000 tuntia ja tällä tavoin saada maailman kärki kiinni. Edelliskaudella tunteja oli kertynyt 678, joten harjoittelumäärien nosto oli hurja.

Hoffman kirjoitti, että harjoittelee kahden viikon blokeissa, joita seuraa kolme kevyttä päivää. Myös kahden viikon blokkiharjoittelussa harjoiteltiin kolme päivää ja pidettiin kevyt päivä.

Puolimaratonille kovan harjoitusleirin päätteeksi

Jotain harjoittelussa meni pieleen, sillä 28-vuotiaan yhdysvaltalaisen kausi oli melkoinen pettymys. Hän pääsi maailmancupin pisteille kuusi kertaa keräten vain jäännöspisteitä. Tour de Skin loppunousussa hän oli 15:nneksi nopein mies, jota voidaan pitää kauden parhaana tuloksena. Etelä-Korean maailmancupin osakilpailusta tuli 8:s sija, mutta esiolympialaisista puuttuivat lähes kaikki parhaat. Lahden MM-kilpailuissa Hoffman oli yhdistelmähiihdossa 57:s ja 50 kilometrillä 50:s.

Fasterskier.com-sivuston haastattelussa Hoffman arveli harjoittelun lähteneen väärille urille syksyllä. Vielä kesällä vuorijuoksukilpailujen tulokset ja tuntemukset lupailivat hyvää, vaikka kyse olikin eri lajista.

- Tuntui siltä, että pystyin työntämään maailmancupin podiumille vaadittavaa tehoa, Hoffman kehui.

Syyskuussa hän harjoitteli Uudessa-Seelannissa 77,5 tuntia kolmessa viikossa. Tämän jälkeen hän matkusti takaisin kotimaahansa ja vain neljä päivää leirin jälkeen aikaerorasituksen ollessa vielä päällä hän juoksi polkujuoksupuolimaratonin, jossa hyytyi pahasti.

- Olin kymmenen minuuttia hitaampi juoksija kuin kuukausi aiemmin, Hoffman kertasi puolimaraton-tuloksiaan.

Hoffman kertoi juosseensa toisen puolimaratonin vielä pari viikkoa myöhemmin, jossa tulos oli sama. Hän pisti tulokset huonojen päivien piikkiin ja jatkoi harjoittelua. Hälytyskellot alkoivat soida vasta juuri ennen maailmancup-kautta käydyissä hiihtokilpailuissa, kun puoli minuuttia perään startannut kanadalaishiihtäjä Alex Harvey sai hänet kiinni turhan aikaisin.

Vire ei juurikaan muuttunut maailmancup-kaudella. Uskoa riitti pitkälle talveen, Lahden 50 kilometrin MM-kisan ensimmäiselle 10 kilometrille asti. Sen jälkeen katkesi henkinen selkäranka.

- Ne olivat pitkät 40 kilometriä, Hoffman kertasi Lahden päätösmatkan loppua.

Kauden päätteeksi Hoffman kertoi olleensa pettynyt tulostensa lisäksi myös siihen, että hän putosi Yhdysvaltain hiihtomaajoukkueesta, jossa hän on harjoitellut vuodesta 2008 lähtien. Myös monien yhdysvaltalaisten hiihtofanien mielestä uskaliaasta harjoitusmäärien nostosta rankaistiin liian kovaa pudottamalla mies maajoukkueesta.

Yhtä sijaa vaille maajoukkueessa

USA:n hiihtoliiton kriteerien mukaan maajoukkueeseen pääsevät ne urheilijat, jotka ovat 50 parhaan joukossa maailmancupin lopputuloksissa. Hoffmanin sijoitus oli 51. Muut urheilijat pääsevät joukkueeseen harkinnan perusteella. Hoffman ei tähän porukkaan mahtunut. Päävalmentaja Chris Grover kertoi, että Hoffmanin kausi oli pettymys.

- Toivon, että Noah pystyy hiihtämään lähempänä potentiaaliaan ja kehittyy kohti mitalivauhtia, Grover kertoi Fasterskier-sivuston haastattelussa.

- Ovea ei koskaan suljeta lopullisesti Noahin, eikä kenenkään muunkaan urheilijan kohdalla, päävalmentaja jatkoi.

Hoffman251116ModicaNFKuva: NordicFocus

Lohdutuspalkinnoksi Hoffmanille on kuitenkin luvattu starttipaikka ennen joulua käytäviin maailmancupin osakilpailuihin. Hoffman muutti Yhdysvaltain länsipuolella sijaitsevasta Utahista itärannikolle Hanoveriin New Hampshireen.

Haastattelun lopuksi Hoffman kertoo mielenkiintoisen asian. Hänen mukaansa hiihtäjän tulee olla onnellinen hiihtääkseen kovaa. Lisäksi pelkkä paikka arvokisoissa ei ole kunnon tavoite.

- Tavoitteenani ei ole koskaan ollut päästä olympialaisiin. Haluan hiihtää maailman parasta vauhtia ja uskon, että voin tehdä sitä koko kauden ajan. Ja haluan näyttää sen, maajoukkueen ulkopuolella olympialaisiin valmistautuva Hoffman kertoo.

-Juho-Veikko Hytönen

USA:n maastohiihtomaajoukkue


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama